Jongerenprojecten hebben grote waarde voor de samenleving én voor jongeren zelf. Terwijl ze iets doen voor een ander, ontstaan er betekenisvolle ontmoetingen en ontwikkelen jongeren hun talenten. In opdracht van de Rijksoverheid verstrekte ZonMw vanaf de start subsidie voor Maatschappelijke Diensttijd (MDT) projecten. Maar wat gebeurt er wanneer deze subsidie wegvalt?
Om ervoor te zorgen dat de inzichten en ervaringen niet verloren gaan, werkte ZonMw samen met ons aan het bundelen van alle geleerde lessen in een praktische en inspirerende publicatie: “Tips voor jongerenprojecten”.
We begonnen met het interviewen van jongeren, projectleiders en andere betrokkenen. Wat als de kaders verdwijnen? Hoe zet je een succesvol jongerenproject op zonder het houvast van subsidie-eisen en normen? Hoewel die kaders soms beperkend kunnen zijn, bieden ze vaak ook structuur. Uit onze gesprekken en bezoeken bleek dat de bevlogenheid en het enthousiasme van projectleiders hen in staat stellen om ook zonder vaste richtlijnen succesvolle jongerenprojecten op te zetten. Deze inzichten zijn niet alleen inspirerend, maar bieden ook waardevolle ideeën die we graag willen delen met nieuwe projectleiders.
Om deze kennis overzichtelijk en toepasbaar te maken, hebben we samen met ZonMw alle verzamelde informatie gebundeld in vier hoofdthema’s:
• Waar moet ik aan denken als ik een jongerenproject wil starten?
• Hoe vind ik de juiste samenwerkingspartners?
• Hoe bereik en betrek ik jongeren effectief?
• Hoe zorgen we voor blijvende impact?
Met de verzamelde input gingen we aan de slag om een toegankelijke en praktische publicatie te ontwikkelen. Onze focus lag op het creëren van hulpmiddelen en kennis uit de praktijk, die perfect aansluiten bij de behoeften van projectleiders. We stonden voor de uitdaging om binnen de strakke kaders van het webplatform van ZonMw een aantrekkelijke en onderscheidende publicatie te creëren. Door creatief om te gaan met de mogelijkheden, hebben we deze uitdaging omgebogen naar een kans: een unieke visuele stijl met illustratieve headers en een bijpassende iconenset.
Om projectleiders een kijkje in de keuken te geven, namen we drie video-interviews op met projectleiders uit verschillende sectoren: onderwijs, sport en maatschappelijke organisaties. Elk interview biedt unieke inzichten en praktische voorbeelden van hoe zij jongerenprojecten aanpakken en de bijbehorende uitdagingen overwinnen.
Wij bedachten en ontwikkelden de podcastserie Jongerenkracht, waarin we spraken met enthousiaste jongeren die hun MDT-ervaringen deelden. Samen met host Salim geven zij een unieke inkijk in wat jongeren motiveert, delen ze praktische tips om anderen te enthousiasmeren en bespreken ze hoe projectleiders veelvoorkomende aannames beter kunnen aanpakken.
Voortbouwend op de visuele stijl van de publicatie ontwikkelden we hulpmiddelen die direct toepasbaar zijn voor projectleiders. Denk hierbij aan een voorbeeldbegroting en een checklist voor het opzetten van een samenwerkingsovereenkomst. Deze tools bieden structuur en ondersteuning bij het opstarten en uitvoeren van jongerenprojecten.
Na maanden van intensief samenwerken was het moment daar: de publicatie met alle bijbehorende middelen ging live! Om de lancering extra kracht bij te zetten, ontwikkelden we diverse promotietools voor sociale media, waaronder een animatie, huisstijl social templates en een carousselpost.
Om een zo breed mogelijke verspreiding te bereiken, stelden we voor projectleiders een uitgebreide communicatietoolkit samen. Deze toolkit bevatte kant-en-klare social posts, een beeldenbank en een nieuwsbericht, zodat zij eenvoudig zelf aan de slag konden met de promotie. Met al deze middelen werd de boodschap op een toegankelijke en professionele manier gedeeld.